‘Switch to Hope’ biedt antwoord op onderbelichte sociale en emotionele noden van kankerpatiënten

 

  • Bert Kruismans, Lieve Blancquaert en danscollectief Jazzmijn maakten innemende voorstelling over de emotionele en sociale impact van kanker.
  • Wereldkankerdag markeert de lancering van het online platform switchtohope.be.
  • Via getuigenissen, ontmoetingen met lotgenoten, bruikbare tips en informatie, wil ‘Switch to Hope’ steun en hoop bieden aan mensen die met de ziekte te maken krijgen.

Twaalf organisaties lanceren met de steun van Bristol-Myers Squibb ‘Switch to Hope’, een initiatief dat kankerpatiënten en hun naasten helpt de onderbelichte sociale en emotionele impact van de ziekte bespreekbaar te maken. 300 Belgen die met de ziekte te maken hebben, ontmoetten elkaar vandaag in Flagey te Brussel. Conferencier Bert Kruismans, reportagemaakster Lieve Blancquaert en danscollectief Jazzmijn trapten er het initiatief af met een innemende voorstelling over omgaan met kanker.

Het ontmoetingsmoment markeert tevens de lancering van switchtohope.be een gloednieuw online platform waar patiënten en mensen in hun dichte omgeving hun verhaal kunnen delen en elkaar een hart onder de riem steken. Daarnaast biedt de website informatie en bruikbare tips over de onderbelichte sociale en emotionele noden van mensen die door kanker worden getroffen. Sabine de Beuf, Public Affairs Manager bij Bristol-Myers Squibb, die het initiatief helpt faciliteren: “Ondanks het overaanbod aan medische informatie over kanker, bleek vorig jaar uit workshops met patiëntenverenigingen dat mensen moeite hebben met bepaalde emotionele en sociale gevolgen van de ziekte. Met het ontmoetingsmoment en de website wil ‘Switch to Hope’ daar een krachtig antwoord op bieden.”

Een nationaal onderzoek[1] bij patiënten en niet-professionele zorgverleners bevestigt: omgaan met emoties is de belangrijkste nood van patiënten doorheen het volledige ziekteproces. Patiënten geven dan ook aan nood te hebben aan ondersteuning op het vlak van emoties en bepaalde sociale aspecten van de ziekte. Zo voelen patiënten zich soms tot last voor hun familie of naasten (39%), hebben ze moeite om te gaan met een verminderde mobiliteit (40%) en worstelen ze met initimiteit in hun relatie (37%). Tijdens het ‘Switch to Hope’-ontmoetingsmoment organiseerden de initiatiefnemers zes workshops rond de thema’s die als belangrijkste pijnpunten uit het onderzoek naar boven kwamen: vermoeidheid, beweging en relaxatie; praten en intimiteit; voeding; werk; psychologische begeleiding; en kanker op jonge leeftijd.

Een ontluikende voorstelling over kanker

Conferencier Bert Kruismans, fotografe Lieve Blancquaert en dansgroep Jazzmijn kropen in de huid van mensen die leven met kanker en creëerden een ontluikende voorstelling. Bert Kruismans: “Met video, humor en dans volgden we de reis die elke patiënt aflegt. Er is uiteraard de diagnose, maar ook het moment dat mensen aan de buitenwereld moeten vertellen dat ze ziek zijn. Er is de behandeling, de twijfel of je zal genezen of niet. In elk van deze fases komen patiënten in situaties die soms beangstigend en pijnlijk zijn, maar even goed humoristisch en hoopvol.”

Lieve Blancquaert: “De mensen die ik voor ‘Switch to Hope’ heb geïnterviewd staan vaak op een andere, positievere manier in het leven dan voor hun diagnose, maken meer tijd voor anderen en hebben geleerd om van elke dag te genieten. Het is precies deze boodschap die we met het initiatief willen uitdragen.”

Mensen die te maken krijgen met kanker – als patiënt, partner, ouder, broer, zus, vriend, mantelzorger … - kunnen terecht op switchtohope.be. ‘Switch to Hope’ wil via getuigenissen, ontmoetingen met lotgenoten, bruikbare tips en informatie hoop bieden.

 

[1] Onderzoek uitgevoerd door GfK in opdracht van Bristol-Myers Squibb bij 242 patiënten met verschillende kankertypes in de periode van 14 september tot 18 oktober 2018.

                                                                             --------- EINDE ----------

NOOT AAN DE REDACTIE

Dit persbericht zal vanavond aangevuld worden met beeldmateriaal van de ontmoetingsdag. Kom dus gerust later nog eens terug. Wanneer u meer informatie wenst of interviews wenst af te nemen deze week, contacteer gerust [email protected] 

Switch to Hope_fact sheet_NL.pdf

PDF - 1.6 Mb

Evelien Meskens

Project Manager, Ketchum Brussel

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Switch to Hope

‘Switch to Hope’ is een online platform en ontmoetingsmoment naar aanleiding van Wereldkankerdag voor mensen met kanker en hun directe omgeving. Via ontmoetingen, hoopvolle getuigenissen, informatie en bruikbare tips wil ‘Switch to Hope’ een steunpunt zijn voor zij die een leven leiden met de ziekte – als patiënt, familielid of vriend. ‘Switch to Hope’ is een initiatief van de volgende organisaties met de steun van Bristol-Myers Squibb: Borstkanker Vlaanderen, CMP Vlaanderen, European Cancer Patient Coalition (ECPC), FLAYA, Hodgkin en non-Hodgkin vzw, Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen, Melanoompunt, Mymu, Stichting Tegen Kanker, Talkblue Vlaanderen, The Big C en Vie et Cancer. Switch to Hope kwam mede tot stand met de steun van Ticketmaster.